десерти/ празници

Бейби козунак с шамфъстък

април 18, 2020

Тази година преоткрих месенето на тесто за козунаци и нямам спирка. Искам да изпробвам всякакви форми и рецепти. Освен това козунак вкъщи за повече от ден не се задържа, та имам поле за изява. Обещаният козунак “ За Вели „- с какао и лешников тахан беше изяден преди да успея дори да го снимам и трябваше да мисля нов вариант. И тъй като в нашето семейство сме големи любители на шамфъстъка, не се стърпях да забъркам и една козуначена версия с пистачо паста и парченца шамфъстък. Станаха тъкмо навреме за следобедното ни кафе и бяха просто невероятни, сладки, малки, бомбички.

Тестото си го замесих както си знам. Първо активирах маята ( винаги ползвам мая на кубчета). През това време в хладко към топло мляко (кокосово) добавих кокосовата захар и оставих да се разтопи вътре. Приготвих и кокосовото масло на стайна темпетура. Когато всички съставки бяха готови, смесих сухите с мокрите, забърках с лъжица до хомогенизиране на сместа и изсипах на плота . След дълго и разтоварващо месене най-накрая оставих горкото тесто на спокойствие да втасва. Вече беше ранен следобяд , а в апартамента доста топло – към 26-27 градуса, затова ми се стори, че втаса доста бързичко.

Дойде време за оформяне. Формата на тези мини козуначета отдавна исках да изпробвам. Много лесни и красиви се получават. Разделих бухналото тесто на 5 равни топки, за кратко премесих всяка и оставих настрани да почиват. Всяка топка разточих и намазах с пистачо паста и навих на руло, както се правят канелени ролца. Важна забележка, която си взех от предния козунак с пълнеж, е, че кремът трябва да бъде по-твърд, а не течен. Затова, след като забърках крема от шам фастък, ядки и кокосово масло, го оставих в хладилника да стяга. Не е толкова лесен за разнасяне, но пък не изтича от козунака докато го оформям.

Допуснах тази грешка с какаковия пълнеж на предния козунак и ефектът беше такъв :

След като намазах и оформих рулото, с остър нож го разрязах по дължина. Получиха се 2 парчета, от които на пластове се виждаше плънката. Сплетох ги с прехлупване и ги завих на кръгчета.

Намазах със зехтин и изпекох на 180 градуса за около 20 мин. Може би им трябваше малко в повече, защото се зачервиха доста отгоре.

Мини козунаци с пистачо паста

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Порции: 5 Време: 120 мин

Съставки

  • 400 гр бяло брашно
  • 2 яйца
  • 15 гр мая
  • 150 мл кокосово мляко ( като част от млякото се ползва за активиране на маята)
  • 100 мл кокосово масло
  • 80 гр кокосова закар ( нерафинирана )
  • 100 гр пистачо паста
  • 50 гр обелени ядки шамфъстък сурови
  • 1/2 кора от лимон

Начин на приготвяне

1

Активирам маята в хладко към топло мляко и 1 лъжица захар за около 10-15 мин, зависи от температурата в помещението и самата мая.

2

Пресявам брашното с 1 ч.л. сол.

3

Разтапям захарта в топлото мляко. Смесвам с разбитие яйца и лимоновата кора.

4

В купата с брашното, оформям кладенче и изсипвам всички течни съставки. Омесвам хомогенно брашно и го размесвам на плот.

5

Тестото оставям да втаса на тоопло около 60-90 мин или докато удвои обема си.

6

Полученото тесто разделям на 5 топки, всяка от които разточвам и маназвам с пистачо паста .

7

Когато козунаците са готови ги намазвам със зехтим и ги изпичам на 180 градуса за около 15-20 мин.

Забележки

Пастата за мазане трябва да е престояла в хладилника и да е твърда, за да не се разтече при оформянето на козунаците.

Разгледай също

740 коментара

Остави коментар